Preventie

Poetsen

Met een goede verzorging voorkomen we de meeste problemen in de mond.

Door eten en drinken ontstaat er een plaque-laag op de tanden en kiezen. Bacteriën in de plaque produceren een zuur dat invreet op het glazuur waardoor gaatjes kunnen ontstaan. De plaque-laag zorgt er ook voor dat er tandsteen kan ontstaan en dat het tandvlees kan gaan ontsteken.

Het is daarom belangrijk om de tanden en kiezen regelmatig schoon te maken. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig. In de mond zijn veel lastig bereikbare plekjes waar plaque en voedselresten zich kunnen ophopen zonder dat we het doorhebben. Toch zijn er manieren om ook daar de plaque weg te krijgen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de juiste tandenborstel en de juiste tandenstokers of ragers. Het is belangrijk deze op de juiste manier te gebruiken.

Wij helpen u hier graag bij, zodat we samen problemen kunnen voorkomen.

Poets 2x per dag met fluoride tandpasta en beperk het aantal eet of drink momenten tot maximaal 7

tandartspraktijk-de-drait-preventie-poetsen1

Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen versterkt en ze daardoor minder kwetsbaar maakt voor het ontstaan van gaatjes. Regelmatig poetsen met een tandpasta met fluoride is daarom belangrijk voor een goede bescherming van de tanden en kiezen. Mocht blijken dat poetsen met fluoridetandpasta voor u of uw kind onvoldoende is, dan kunnen we dit aanvullen met bijvoorbeeld een fluoridebehandeling.

Het fluoride basis advies geeft aan welke fluoridetandpasta u moet gebruiken en hoe vaak u daarmee moet poetsen voor een goede bescherming van de tanden:

  • 0-1 jaar: vanaf het doorbreken van het eerste tandje 1 keer per dag poetsen met fluoride peutertandpasta
  • 2-4 jaar: 2 keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta
  • 5 jaar en ouder: 2 per dag poetsen met fluoridejuniortandpasta (5-12 jaar) of tandpasta voor volwassenen

Voeding

Door eten en drinken ontstaat er een plaque-laag op de tanden en kiezen. In deze plaque-laag zitten bacteriën die door de voedingsstoffen in het eten en drinken een zuur produceren. Dit zuur tast het glazuur van de tanden aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

Elke keer als er iets gegeten of gedronken wordt, wordt het gebit dus iets aangetast. Na ieder eet- of drinkmoment herstelt het gebit zich gelukkig weer. Hiervoor heeft het gebit ongeveer 2 uur nodig. Als echter binnen die tijd weer iets wordt gegeten of gedronken, al is het maar een hapje of slokje, dan heeft het gebit niet goed de tijd om te herstellen en kunnen op den duur gaatjes ontstaan.

Het is daarom belangrijk om eet- en drinkmomenten zoveel mogelijk te bundelen en daartussen het gebit 2 uur hersteltijd te geven. Basisadvies is daarom: per dag 3 goede hoofdmaaltijden en 3 tot 4 tussendoortjes. Probeer deze tussendoortjes ook zo te kiezen dat u tussendoor geen trek krijgt. Water drinken mag altijd.